Stix' Rode Curry met kip en komkommer

Gepubliceerd op 10 november 2025 om 21:33

Curry met komkommer!? Dat was ook mijn reactie toen ik het voor het eerst voorgeschoteld kreeg in Thailand. Ik had een paar maanden ervoor een de documentaireserie Chef's Table gekeken op Netflix (echt een aanrader!) en daar maakte ik kennis met Bo Songvisava. Zij is een Thaise chef-kok en restauranthouder. Samen met haar man, chef-kok Dylan Jones, bezitten en exploiteren ze Bo.lan en Err; twee restaurants in Bangkok.

 

Werkelijk alles op de kaart was geweldig. We zijn dan ook vier dagen op rij teruggekomen. Op dag vier had Dylan iets speciaals voor ons gemaakt. Hij kwam het op de scooter vanuit zijn andere restaurant bezorgen. Next level curry noemde Bo het: en dat was het!

 

Mijn bescheiden versie van de uiterst gelaagde curry van Dylan Jones staat hier: Stix' Rode Curry met kip en komkommer. De currypasta van Stix & Curry zit boordevol rode pepers, maar is desondanks erg mild. Ik snijd daarom altijd nog een rode peper in dunne schijfjes en zet deze naast de curry op tafel. Het pittige van de rode peper is superlekker samen met de frisheid van de komkommer en de cashewnoten en zuring maken het helemaal af.

TIP:

Koop een biologische Rode Zuringplant bij het tuincentrum. Het groeit als onkruid en is een erg dankbare moestuin-plant voor mensen zonder groene vingers, zoals ikzelf.

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 150 g Jasmijnrijst
  • 1 zakje verse Stix & Curry rode currypasta (50 g)
  • 1/2 komkommer
  • Een handvol Rode Zuring
  • 30 g cashewnoten
  • 1 stengel citroengras
  • 2 blaadjes vers kaffir limoenblad
  • 250 - 300 g kipfilet
  • 400 ml kokosmelk
  • 2 eetlepels (vegan) vissaus
  • 1,5 eetlepels (palm)suiker
  • extra verse rode peper

 

Bereiding

 

Voorbereiding

  • kneus het citroengras door er met de achterkant van een mes op te slaan en scheur het limoenblad in kleine stukjes (verwijder de nerf)
  • rooster de cashewnoten
  • snijd kipfilet in reepjes
  • snijd de komkommer door de helft. Verwijder de zaadlijsten en snijd ze in dunne reepjes zoals op de afbeelding
  • haal een handjevol bladeren van je Rode Zuring plant en halveer ze als ze echt heel groot zijn
  • kook de rijst in 9-11 minuten gaar in de pan of volgens de tijdsaanduiding op de rijstkoker - laat 15 minuten staan voor een droge korrel

 

Afmaken

  • kook 150 ml kokosmelk al roerend in, tot het splitst

Kokosmelk bevat vet. Door al roerend te verhitten verdampt het vocht en verandert de textuur. Het vet komt los van de rest. Dat is het moment dat je de currypasta toevoegt. Je bakt de currypasta als het ware in het vrijgekomen vet van de kokosmelk.

  • voeg de currypasta toe en roer totdat de geuren vrijkomen
  • voeg de (vegan) vissaus, (palm)suiker en citroengras (heel) toe

Vissaus is een heerlijke smaak die echt bij de Thaise keuken hoort. Het is sterk geurend en zout. Schiet hier niet per ongeluk mee uit. Mocht je geen vissaus in huis hebben of de geur niet kunnen verdragen, vervang de theelepel per persoon dan voor een beetje zout naar smaak.

  • roer 1 minuut door en voeg de overige kokosmelk beetje bij beetje toe
  • kook de kipfilet gaar in de saus
  • breng de saus op smaak met zout en peper indien nodig
  • voeg de zuring toe en kook 1 minuut mee
  • haal de pan van de warmtebron en voeg de komkommer toe
  • laat de curry 2 minuten staan zodat de komkommer warm wordt
  • strooi de geroosterde cashewnoten over de saus
  • serveer de saus en het schaaltje met de gesneden rode peper naast de rijst

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.