Gyoza met kip op Groene Curry saus

Gepubliceerd op 16 november 2025 om 22:02

Deze gyoza’s met kip op een bedje van pittige groene-currysaus brengen het beste van twee keukens samen: Japanse hartigheid met een uitgesproken Thaise kick. De dumplings zijn royaal gevuld met sappige kip, knapperige spitskool, frisse bosui, citroengras en een vleugje groene currypasta. Daaronder ligt een romige maar vurige saus op basis van verse Stix & Curry Groene Currypasta, verrijkt met kokosmelk, pistachepoeder, vissaus en limoenolie.

Het geheel krijgt een extra laagje luxe door de crunch van gefrituurde sjalotjes en geroosterde pistachenootjes, terwijl een subtiele limoenmayonaise voor balans en frisheid zorgt. Maak het gerecht af met wat Thaise basilicum en je hebt een smaakvol, aromatisch (voor)gerecht dat zowel comfort als verfijning biedt.

Het is een behoorlijk klusje om de gyoza's zelf te maken, maar het is zo de moeite waard. Mocht je er de tijd niet voor (over) hebben, dan kun je uiteraard ook kant-en-klare gyoza's gebruiken. Die van Itsu zijn mijn favoriet.

In de toko vond ik dit mooie flesje met Yuzu sake. Ik was op slag verliefd en ik heb er een ruime theelepel van door de kipgehakt gedaan voor het zuurtje. Kijk nou wat een plaatje.

Ingrediënten

Voor 2 personen als hoofdgerecht

of voor 4 personen als voorgerecht

 

Gyoza's

  • ± 25 ontdooide gyoza vellen (toko)
  • 300 g (biologisch) kipgehakt
  • 50 gram spitskool, heel fijn gesnipperd
  • 3 bosuitjes in dunne ringetjes gesneden
  • 1 stengel citroengras, het onderste deel (± 3 cm) heel fijn gesnipperd

Plet de stengel met de platte kant van het mes zodat je het onderste gedeelte makkelijker kunt snipperen. Bewaar de rest: deze kook je later mee in de curry.

  • 1 theelepel Stix & Curry Groene Currypasta
  • 1 theelepel limoenolie
  • 1 theelepel Yuzu sake (toko), of 1 extra theelepel limoenolie
  • 2 eetlepels (vegan) vissaus
  • 2 theelepels aardappelzetmeel
  • 2 eetlepels zonnebloemolie om te bakken
  • 75 ml water om in te stomen

 

Groene Currysaus

  • 1 zakje Stix & Curry Groene Currypasta (80 g, minus de theelepel van de gyoza's)
  • 200 ml kokosmelk
  • 2 theelepels (vegan) vissaus
  • 1 theelepel pistachepoeder (ook wel pistachemeel genoemd)
  • 2 theelepels limoenolie

 

Om het af te maken

  • verse blaadjes (Thaise) basilicum
  • gefrituurde sjalot (toko)
  • 25 g gepelde pistachenootjes
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 eetlepel water
  • 1 biologische limoen (rasp van een hele en sap van een halve)

 

Bereiding

 

Voorbereiding

  • haal de gyoza vellen ruim van tevoren uit de vriezer (minimaal 2 uur) en leg ze in de koelkast
  • doe alle ingrediënten voor de vulling in een schaal en meng dit goed
  • zet het zolang in de koelkast om te marineren
  • rooster de pistachenootjes in een droge pan (geen olie) op laag vuur
  • hak de geroosterde pistachenootjes grof met een mes en zet apart
  • rasp de limoen en pers het sap eruit
  • meng in een bakje de mayonaise met eetlepel water, de limoenrasp en de helft van het limoensap en zet apart
  • pak een koekenpan en kook 50 ml kokosmelk al roerend in, tot het splitst

Kokosmelk bevat vet. Door al roerend te verhitten verdampt het vocht en verandert de textuur. Het vet komt los van de rest. Dat is het moment dat je de currypasta toevoegt. Je bakt de currypasta als het ware in het vrijgekomen vet van de kokosmelk.

  • voeg de currypasta toe en roer totdat de geuren vrijkomen
  • voeg de (vegan) vissaus en de rest van het citroengras in zijn geheel toe

Vissaus is een heerlijke smaak die echt bij de Thaise keuken hoort. Het is sterk geurend en zout. Schiet hier niet per ongeluk mee uit. Mocht je geen vissaus in huis hebben of de geur niet kunnen verdragen, vervang de theelepel per persoon dan voor een beetje zout naar smaak.

  • roer 1 minuut door en voeg de overige kokosmelk beetje bij beetje toe
  • voeg de pistachepoeder en de limoenolie toe en kook in tot de gewenste dikte van de saus

Gyoza's vouwen

  • pak een vel en plaats deze in je handpalm
  • gebruik iets minder dan een eetlepel van de vulling en leg deze in het midden van het vel
  • maak de randen nat en vouw de gyoza zoals aangegeven in het onderstaande filmpje
  • leg de gyoza's die ja al af hebt op bakpapier en onder huisfolie, anders drogen ze uit

Gyoza's bakken/stomen

Je bakt en stoomt de gyoza's in twee batches. Dat kan in twee koekenpannen met deksel naast elkaar, of ná elkaar. In het laatste geval kun je ze na het bakken en stomen even warm houden in de oven. 

  • gebruik per batch een eetlepel zonnebloemolie en verwarm de pan op middelhoge stand
  • bak de gyoza's aan de onderkant krokant totdat ze mooi gekleurd zijn
  • doe dan 75 ml water in de pan en doe gelijk de deksel erop
  • stoom de gyoza's op een iets lagere stand in 7 minuten gaar

Borden opmaken

    • maak een bedje van Groene Currysaus
    • leg de gyoza's op de saus
    • strooi de pistachenootjes en druppel de limoenmayonaise over het gerecht
    • maak het af met een aantal blaadjes Thaise basilicum en gefrituurde sjalot

    Reactie plaatsen

    Reacties

    Er zijn geen reacties geplaatst.